Tips voor belastingaangifte

Student-die-belastingaangifte-doet

Vanaf 1 Maart is het weer zover, je mag je belastingaangifte invullen en versturen. En voor studenten kan de belastingaangifte ook wel eens interessant zijn aangezien er een grote mogelijkheid bestaat dat je geld terugkrijgt.

Wat heb je nodig voor je belastingaangifte ?

Tegenwoordig gaat de belastingaangifte online en kun je dit doen door in te loggen via je DigiD. Naast je DigiD heb je ook je burgerservice nummer nodig. Die kun je vinden op je paspoort, rijbewijs of verzekeringskaart.

Werk of stage ?

Veel studenten werken naast hun studie. Dat is belastingtechnisch gezien ook voordelig, als je niet te veel werkt.

Als je online de belastingaangifte aan het invullen bent is de kans groot dat je loon automatisch is ingevuld. De meeste studenten die naast hun studie werken hebben belastingvoordeel wat betekent dat je een deel van je betaalde belasting weer terugkrijgt. Controleer het aantal uren en bedrag wel door middel van het jaaropgave. Deze kun je aan vragen bij het bedrijf waar je in dienst bent.

Heb je stage gelopen, dan is er een een grote kans op een belastingteruggave. Het moet wel een betaalde stage zijn geweest, want je kan geen belasting terugkrijgen als er geen belasting is betaald. Let op : De belastingaangifte is geld voor het kalenderjaar en niet het studiejaar.

Studiekosten

Of je je studiekosten mag aftrekken van je belasting hangt af van jou situatie als student. Dit verschilt per situatie, wel is het van toepassing dat je zelf je studiekosten hebt betaald en niet iemand anders bijvoorbeeld je ouders.

Een aantal dingen die je wel mag aftrekken van de belasting zijn :

  • Schoolgeld (Collegegeld)
  • Kosten voor verplichte benodigdheden voor je studie. Denk hierbij aan sportkleding, boeken, kwasten, verf)
  • Kosten voor verplichte beschermingsmiddelen (bijv. handschoenen, schoenen)
  • Overige kosten bijvoorbeeld software (denk hierbij aan adobe photoshop, illustrator) . Hier kun je ook belasting voor terugkrijgen. Let wel op dat je niet de kosten hiervoor in 1 jaar mag afschrijven maar in de jaren dat je het gebruikt.

De volgende kosten mogen niet van je belasting worden afgetrokken :

  • Reiskosten (OV-chipkaart, vliegreizen voor excursies)
  • Huur van je studentenkamer
  • Laptops, schermen, internetabonnementen, mobiele telefoon

Hoe doe je aangifte ?

Aangifte kun je doen via de belastingdienst. Hier kun je inloggen met je DigiD. Je kan ook de aangifte-app downloaden van de belastingdienst. Aangifte kun je doen vanaf 1 Maart voor het kalenderjaar ervoor. De aangifte moet voor 1 Mei zijn ontvangen. Als je je aangifte liever later opstuurt kun je ook uitstel vragen. Dit kun je aanvragen via de website van de belastingdienst.